Az inhalátor

Mi az inhalátor?

Az inhalátor az a készülék, melynek segítségével por vagy aeroszol formájában a gyógyszert a szervezetbe juttatjuk.


Az inhalátorok fajtái

 • hajtógázzal működő, adagolószelepes inhaláló készülékek
 • porinhaláló készülékek
 • gépi porlasztók (sűrített levegővel vagy ultrahanggal működnek)

  Az egyes inhalátor típusok nem hasonlíthatók össze egymással, nem helyettesítik egymást, hiszen eltérő célból készültek. Az adagolószelepes és a porinhaláló készülékek az adott gyógyszer bevitelére készültek, a gyógyszerek hatása az esetek többségében azonnali. A gépi porlasztók ezzel szemben bármilyen inhalálható gyógyszer bevitelére alkalmasak, valamint porlasztható velük fiziológiás sóoldat, vagy Salvus víz is. Az inhalálható gyógyszerek hatásmechanizmusa is sok esetben eltérő lehet. Elsősorban fenntartó kezelésre alkalmazhatóak.

  Hajtógázzal működő, adagolószelepes inhaláló készülékek

  3 fő alkotórészből állnak: palackból, adagolószelepből, és szájrészbôl. Az adagoló szelep biztosítja, hogy használatkor mindig ugyanakkora dózis szabaduljon fel.
  A gyógyszer kiáramlását a tartályban lévô nyomás és a környezeti levegô nyomása közötti különbség hozza létre.
  A palackban található a gyógyszer, hajtógáz (freon), egy vagy több felületaktív szer az aeroszolképződéshez, kenôanyag az adagolószelep megfelelô működéséhez, valamint tartósítószer.

  Megfelelő használat mellett körülbelül a gyógyszer 15 százaléka jut le a légutakba. A maradék 80-85 százalék a garatra csapódik le, valamint szétterül a szájnyálkahártyán. Innen a gyomorba jut, és felszívódva fejti ki az egész szervezetre kiterjedő hatásait, mellékhatásait. Az inhalációs szteroidok emellett a szájüregben és a garatban gombásodást okozhatnak. Mindezek megelôzésére minden használat után alapos szájöblítés és gargarizálás szükséges.

  Kiegészítő toldalék (spacer) alkalmazásával a típus hátrányai jelentősen csökkenthetők, kevesebb koordinációt igényel az inhaláció, nő a terápia szempontjából fontos méretű szemcsék aránya, csökken a garatban lerakódott mennyiség, stb. A nagyobb térfogatú toldalékok hatásosabbak. Hátrányuk éppen a méretükből fakad, a beteg nehezebben tudja magával vinni.

  Porinhalátorok (turbuhaler)

  A porinhaláló készülékek legnagyobb előnye, hogy nem igényelnek olyan összhangot a belégzés során mint az adagolószelepes aeroszolok. Az alkalmazásukat könnyű megtanulni, és megtanítani is. A gyógyszert por alakban tartalmazzák. Hajtóerejüket a beteg belégzése szolgáltatja, hajtógáztól mentesek. Csakúgy mint az adagolószelepes inhalációs készülékek kisméretűek és hordozhatóak. További előnyük, hogy a még rendelkezésre álló gyógyszer mennyisége jól ellenôrizhetô. Hatékonyságuk általában függ a beteg belégzési erejétôl. Mellékhatásaik közül megemlítendő a por légutakra gyakorolt direkt hatása miatt időnként kialakuló köhögés.

  A porinhaláló készülékek közül a Turbuhaler alacsony belégzési csúcsáramlás mellett is hatásos. A keletkezett porfelhô aerodinamikailag igen stabil, a részecskék sebessége igazodik a beteg belégzési áramlásához. Irodalmi adatok szerint a Turbuhaler segítségével elérhető depozíció százalékos aránya a tüdôben a 30 százalék körüli értéket is elérheti, míg a többi porinhalátorral ez az érték 10-20 százalék közötti. Csakúgy mint az adagolószelepes aeroszolok esetén, a porinhalátorok használata után is szájöblítés és gargarizálás szükséges a lokális szájüregi, és a felszívódó gyógyszerek okozta egész szervezetre kiterjedő mellékhatások kivédésére.

 • Gépi porlasztók

  Előnyük az egyszerű inhalációs technika, amelyet könnyű elsajátítani. A gépi porlasztókészülékekben többféle gyógyszer is vegyíthető egyszerre. További előnyük, hogy alkalmazásuk során a porlasztott gyógyszerhez oxigén is adható. Hátrányuk a nagyobb méret és az elektromos csatlakozás igénye, így használatuk helyhez kötött. (Kivétel az egyes ultrahangos készülékek melyek akkumulátorról is működnek.)

  A depozíció tekintetében az adagolószelepes aeroszolokhoz képest a legnagyobb eltérést a garatban lerakódó gyógyszer mennyisége jelenti. Míg porlasztó készüléknél ez 12 százalék körüli, addig adagolószelepes készüléknél közel 80 százalékos.

  Az aeroszol képzés alapján két csoportba sorolhatók:

 • kompresszoros inhalátorok
 • ultrahangos inhalátorok

  Kompresszoros inhalátorok

  Ennél az inhalátor típusnál az aeroszol képzés a Bernulli effektus alapján történik. Egy kompresszor sűrített levegőt állít elő, ami egy fúvókán keresztül kiáramlik. A nagy sebességű levegő nyomáscsökkenést okoz, ami felszívja a gyógyszert, és elporlasztja.

  A keletkező aerosolt a porlasztást végző levegő nyomja ki.

  A szemcsék mérete és mennyisége az alkalmazott nyomástól, és az áramlás sebességétől függ.

  Porlasztási teljesítmény (típustól függően) 0,18 - 0,3 ml/perc.

  Előnye: Alacsony ár, alacsony üzemeltetési költség.

  Hátránya: Kis porlasztási teljesítmény, nagy méret, nagy súly, zajos.


  Ultrahangos inhalátorok

  Ez az inhalátor típus az aerosolt egy nagyfrekvenciával rezgő kerámia segítségével képzi. A kerámia által keltett rezgés a közvetítő folyadékon áthaladva a porlasztandó gyógyszert apró részekre robbantja szét. A keletkező szemcsék mérete kizárólag az alkalmazott frekvenciától függ.

  A keletkező aerosolt - ha szükséges - egy külön ventillátor nyomja ki.

  Porlasztási teljesítmény (típustól függően) 0,6 - 1 ml/perc.

  Előnye: Nagy porlasztási teljesítmény, ideális szemcseméret, kis súly és méret, szinte hangtalan működés.

  Hátránya: Magasabb ár, magasabb üzemeltetési költség (gyógyszerporlasztó betét elhasználódás).


  Elvárások az inhalátorokkal szemben

  A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint az inhalátorokkal szemben az alábbi orvos-szakmai elvárások vannak:

 • Porlasztási teljesítmény: 1 ml/perc
 • Szemcseméret: a porlasztott mennyiség 50 %-a 0,5-5 mikron között
 • Maradéktalan gyógyszerfelhasználás
 • A porlasztandó gyógyszer mennyiségétől függetlenül állandó mennyiségű és minőségű porlasztás
 • Miért van ezekre a műszaki követelményekre szükség?

  Porlasztási teljesítmény

  Mint azt az inhalációnál bemutattuk, egy belégzési ciklusnak kb. 45 %-ában történik belégzés, illetve porlasztás. Az idő többi része lélegzet visszatartás, és kifúvás. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a teljes inhalálási időben szükség van pihenésre, köpet ürítésre stb. is, megállapítható, hogy a teljes időnek csak mintegy harmadában történik tényleges belégzés.

  Ez azt jelenti, hogy 1 ml/perc porlasztási teljesítmény mellett három perc szükséges 1 ml gyógyszer belégzéséhez, ami a max. 5 ml adagot tekintve 15 perces kezelést jelent, ami még éppen ideálisnak mondható.

  Ha egy átlagos kompresszoros készülék 0,25 ml/perces teljesítményét nézzük, könnyen belátható, hogy az így adódó 60 perces(!) kezelési idő már nem csak nem ideális, de kimondottan irreális érték.

  Szemcseméret

  Az inhaláció során általában az alsó légutakba, a hörgőkbe kell bejuttatni a gyógyszert. Mivel ide csak a 0,5-5 mikron átmérőjű szemcsék jutnak el, és ülepednek le, ezért elvárás az inhalátorokkal szemben, hogy a keletkezett aerosol szemcséinek legalább 50 %-a ebbe a tartományba essen.

  Ezt a követelményt általában minden típus kielégíti.

  Maradéktalan gyógyszerfelhasználás

  Az, hogy az inhalátor a betöltött gyógyszert maradéktalanul elporlassza, nem csak gazdasági kérdés, bár a mai gyógyszerárak, és gyógyszer ártámogatás mellett ez sem elhanyagolható szempont.

  A legtöbb inhalátor 1-2 ml-es reziduális volumennel rendelkezik. (Reziduális volumen = megmaradt mennyiség. Az a mennyiség, amit már a készülék nem képes elporlasztani.) Amikor a Pulmicort inhalációs változata 2 ml-es ampullákban kerül kiszerelésre, ez a reziduális volumen csak dupla adag felhasználásával hidalható át.

  Állandó mennyiségű és minőségű porlasztás

  Ez a kérdés összefügg az előzővel. A reziduális volumennel rendelkező készülékeknek a porlasztási teljesítménye a porlasztandó gyógyszer fogyásakor egyre kevesebb lesz, így a kezelési idő jelentősen megnő. Kompresszoros készülékeknél a határ közelében a szemcseméret összetételében is változás áll be.


  A SANASOL UP-02-es készülékcsaládja a fenti követelményeket maradéktalanul kielégíti:

 • Porlasztási teljesítménye 1 ml/perc
 • A porlasztott mennyiség több, mint 50 %-a esik a 0,5-5 micron közötti tartományba.
 • A gyógyszert az utolsó cseppig elporlasztja. Visszamaradó mennyiség csak a készülék belső falán megtapadt cseppek.
 • A porlasztási teljesítmény a gyógyszer elfogyásáig állandó • Kompresszoros vagy ultrahangos?

  Állandóan visszatérő kérdés, hogy melyik fajtát válasszuk. Mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai is.

  A kompresszoros porlasztók előnye az egyszerű felépítéséből eredően megbízhatók, ritkán romlanak. Hátrányuk a zajos működés, kis porlasztási teljesítmény valamint a ködöt alkotó szemcseméret változása, mivel azt döntően a levegő áramlásának sebessége határozza meg.

  Az ultrahangos porlasztók előnye a porlasztás hatékonysága, jó minősége, nagy porlasztási teljesítmény zajtalan működés. Hátránya, hogy a meghibásodás valószínűsége nagyobb a bonyolultabb belső felépítés miatt, valamint az áruk esetenként magasabb.

  Az összehasonlításhoz nézzünk meg néhány ábrát, egy kis kiegészítő magyarázattal:

  Szemcseméret

  Az ábrából látható, hogy míg az ultrahangos inhalátorok (zöld, sötétkék) egyenletesebb szemcseméret spektrumban képzik az aerosolt, a kompresszoros készülék által előállítoott aerosolban (piros, világoskék) nagyobb százalékban található a jellemző szemcsemérettől kisebb és nagyobb méretű szemcse.  A következő ábrán a porlasztás reprodukálhatóságának összehasonlítását láthatjuk. Az összehasonlítás során négy azonos típusú ultrahangos, és kilenc szintén azonos típusú kompresszoros készülék átlagos szemcseméretét vizsgálták.
  Következtetés: A gyártástechnológiából eredően az ultrahangos készülékeknél lényegesen nagyobb biztonsággal lehet a névleges szemcseméretet biztosítani.

  Ha ehhez hozzávesszük a kompresszoros készülékek azon tulajdonságát, hogy a használat során a kopás miatt a kompresszor által előállított nyomás, és ezzel együtt a készülék porlasztási teljesítménye is csökken, ebben a tekintetben is az ultrahangos készülékek rendelkeznek előnyösebb tulajdonságokkal.


  Gyógyszer deponálódás

  Az ábra különböző készülékekkel végzett inhaláció során az alsó illetve felső légutakban deponálódott gyógyszer mennyiség százalékos adatait tartalmazza.

  * A mérést a Multisonic ultrahangos inhalátorral Dr. J. Zahlava végezte a plzeni egyetemi kórházban, 1995. okt. 23.-án.

  ** Kivonat a Respiratory Medicine-ből (1993) 87, 461-465

  Az értékek a teljes belégzett mennyiségre vonatkoznak.
  Kezelési idő

  Figyelembe véve az inhalálható gyógyszerek hatásmechanizmusát, az ideális kezelési idő 10 perc.

  Ez annál is inkább lényeges, mert a páciens együttműködési készsége 10 perc után csökken, ami hatványozottan igaz gyermekek inhalációjánál.


  Kényelmi szempontok

  Méret, súly A kompresszoros készülékek mérete és súlya többszöröse az ultrahangos készülékekének. Így utazáskor lényegesen kényelmetlenebb a szállításuk, használatuk.

  Aerosol hőmérséklet

  A kompresszoros készülékek porlasztóiban a sűrített levegő a kitáguláskor lehül (autoszifon patron). Így a keletkező aerosol is a környezeti levegőnél hidegebb lesz. Ez a hideg aeroszol gyakran köhögési ingert vált ki.

  Azok az ultrahangos készülékek, melyeknél a keletkező aeroszolt ventilátor nyomja ki a készülékből, az aeroszol hőmérséklete közel azonos a környezeti hőmérséklettel.

  A ventilátor nélküli ultrahangos készülékeknél, ahol az aerosolt a paciens a szájcsutorán keresztül szívja ki, az aerosol hőmérséklete az ultrahang melegítő hatása miatt a környezeti hőmérsékletnél magasabb, ezáltal nagyobb komfortérzetet biztosít.

  Zaj

  A készülék által keltett zaj a két típus esetén szinte összehasonlíthatatlan. Míg a kompresszoros készülék zajszintje a környezetet kimondottan zavarja, addig az ultrahangos készülék ventillátor használat mellett alig hallható, míg ventilátor nélkül szinte zajtalan.
  Nézze meg termékeinket is!